SSS - Sıkça Sorulan Sorular

Ana Sayfa \ SSS – Sıkça Sorulan Sorular

SORU: E-SINAV DENEME SİSTEMİNİ NASIL KULLANABİLİRİM?
Cevap: Aşağıda ki video üzerinden sistemi nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

SORU: KAZALARDA ALKOL TESTİ YAPTIRMAYANIN CEZASI NEDİR?
Cevap :KAZALARDA ÖLÇÜM YAPTIRMAYANIN EHLİYETİNE 2 YIL EL KONULACAK

Yaralanma veya ölümle sonuçlanan ya da trafik görevlilerince el konulan maddi hasarlı trafik kazasına karışarak teknik cihazla alkol ve uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanıp kullanmadığının tespitine yönelik ölçüm yapılmasına izin vermeyen sürücülere idari para cezası verilerek sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınacak.Yeni uygulama Resmi Gazete’de yayımlanarak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

SORU: UYUŞTURUCU ALARAK ARAÇ KULLANANLARIN EHLİYETİ GERİ ALINIRMI?
Cevap : UYUŞTURUCU ALARAK ARAÇ KULLANANLARIN EHLİYETİ 5 YIL SÜREYLE GERİ ALINACAK

Sürücülerin uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığı solunum havası, tükürük veya benzeri biyolojik örnekler üzerinden teknik cihazla tespit edilecek. Yapılan ölçüm sonucunda, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen sürücüye her defasında idari para cezası verilerek, sürücü belgesi 5 yıl süreyle geçici olarak geri alınacak. Uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen sürücü hakkında ayrıca adli işlem yapılması için gözaltı işlemi uygulanacak.
Teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücüye idari para cezası verilerek sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınacak.

SORU: ALKOLLU ARAÇ KULLANMANIN CEZALARI NELERDİR?
Cevap : Alkollü araç kullanan sürücünün ehliyet i birinci seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl ve üçüncü seferde 5 yıl süreyle ehliyetleri geri alınacak.

Uyuşturucu madde alarak araç kullandığı tespit edilen sürücünün ehliyeti ise 5 yıl süreyle geri alınacak. Trafik denetimlerinde alkol ve uyuşturucu testini kabul etmeyenlerin ehliyetleri de 2 yıl süreyle geri alınacak.

İçişleri Bakanlığı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde önemli değişikler yaptı. Buna göre; uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasak.

BİRİNCİSİNDE 6 AY, İKİNCİSİNDE 2 YIL, ÜÇÜNCÜSÜNDE 5 YIL
Karayolları Trafik Yönetmenliğindeki yeni değişiklikler şu şekilde:
Denetimlerde yapılan ölçüm sonucunda yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüye idari para cezası verilerek, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri birinci defasında 6 ay, ikinci defasında 2 yıl, üç veya üçten fazlasında ise her seferinde 5’er yıl süreyle geri alınacak.

Denetimlerde teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücüye idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınacak. Yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler ile teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen ve bu nedenle hakkında işlem yapılan sürücüler araç kullanmaktan men edilecek.

Yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler, hakkında adli işlem yapılmak üzere gözaltı işlemi yapılacak.Teknik cihazla yapılan ölçüm sonucuna itiraz edilmesi durumunda tekrar ölçüm yapılmayacak ve yapılan işlemlere itirazlar mahkemelere yapılacak.

SORU: Ehliyet Sınavı kayıt yaşı kaçtır?
Cevap : Ehliyet Sınavı kayıt yaşı şartı A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için on yedi (17) yaşını bitirmiş olmak. B ve G sınıfları için on sekiz (18) yaşını bitirmiş olmak. C, D ve E sınıfları için yirmi iki (22) yaşını bitirmiş olup 23 den gün alması gerekmektedir.

SORU: Ehliyetimi kaybettim kayıp ehliyet yeniden nasıl çıkarılır?
Cevap : Öncelikle gazeteye kayıp ilanı vermeniz tavsiye olunur karakol tutanağıda olabilir. Daha sonra ehliyeti aldığınız Trafik Tescil Büro Amirliğine 2 fotoğraf Nüfus cüzdanı aslı, şöferler cemiyetinden Örnek5 formu ve günün ehliyet ücreti tutarı ile müracat edip ehliyetinizi alabilirsiniz. Ehliyeti ilk aldığınız Trafik Tescilin haricinde başka bir yerleşim yerindeyseniz bulunduğunuz yerdeki Trafik Tescil Büro Amirliğine de müracat edebilirsiniz.

SORU: Src belgesi nedir ? src belgesi nerden alınır ?
Cevap : Src belgesi karayollarında uluslararası veya şehirler arası yolcu veya yük taşımacılığı yapacak olanların alması gereken Mesleki yeterlilik belgesidir. (şoförlük mesleği) Src belgesi bu belgeyi vermek için Ulaştırma Bakanlığından yetki belgesi almış kurumlardan alınabilir. Kurumumuz SRC belgesi vermeye yetkilidir.

SORU: E sınıfı ehliyetim var Tır kullanabilirmiyim? E sınıfı ehliyetimi yeni aldım E sınıfı ehliyetle tır kullanabilrimiyim , ne zamana kadar alınmış olan e sınıfı ehliyetle tır kullanılabilir?
Cevap : E sınıfı ehliyeti yeni almış olanlar veya 27 nisan 1997 tarihinden sonra alanlar E sınıfı ehliyetle TIR çekici kullanamazlar. Tır ( Çekici ) kullanmak için D sınıfı çekici ehliyetini almak zorundasınız. 27 nisan 1997 Tarihinden önce alınmış E sınıfı ehliyetle çekici (tır) kullanılabilir.

SORU: Stajer ehliyet nedir ve ne zaman alınmaya başlayacak?
Cevap : Stajyer ehliyet Mecliste bekleyen yeni Trafik Yasası çıktığı an uygulamaya geçecek bir ehliyet türüdür.
Uygulama başladığı an sürücü kurslarına yeni müracaat etmiş olanlar, kayıtlı olanlar, sınavlara girmiş ancak başarılı olamayanlar (yani sınavda kalanlar) ayrıca ehliyet sınavlarında başarılı olup sertifikasını alanlar, sertifika almayı hak edenler, eğer sertifikalarını ehliyete çevirmemişlerse onlarda stajer ehliyet kanunundan etkilenip stajer ehliyet alacaklardır.
Peki bu kanun kapsamında çıkacak olan stajer ehliyet neler getirecek neler değişecek Stajer ehliyet 2 yıl süre ile geçerli olacak kanunda belirtilen yasaklamalar çiğnenmediği takdirde 2 yıl dolduktan sonra Trafik tescile müracaat edip hiç bir ücret (stajer ehliyet alınırken ödeme yapılacak ) ödemeden normal ehliyete çevrilecek bir ehliyet.

SORU: Sürücü belgemi almadan sürücü sertifikasıyla araç kullanabilir miyim?
Cevap : Hayır. Trafik Tescil Bürosuna başvurup sürücü belgenizi aldıktan sonra araç kullanabilirsiniz. Sertifika ehliyet yerine geçmez.

SORU: Teorik sınava ya da Direksiyon sınavına girmedim/giremedim hakkım yanar mı?
Cevap : Yanar. Kursiyer sınav hakkını elde ettikten sonra sınavına girmek zorundadır. Eğer giremediyse hakkı yanar. Ancak sağlık raporu ile durumunu belgelerse hakkı yanmaz. Kurs temsilci ücretini yatırmış ise kursiyerde kursa geç bildirimde bulunmuş ise kurs ücreti talep eder

SORU: Ders saatlerinde ne kadar devamsızlık yapabilirim?
Cevap : Mazeretsiz olarak toplam ders saatlerinin 1/5 i kadar.

SORU: Uluslararası Ehliyet nedir?
Cevap : Uluslararası Sürücü Belgesi (IDP), 19 Eylül 1949’da Cenevre’de imzalanan “Uluslararası Karayolu Trafiği Sözleşmesi” doğrultusunda düzenlenen, vatandaşların ikamet ettikleri ülke dışında sorunsuz taşıt kullanabilmelerini sağlayan belgedir.

Belgenin ülkemizdeki düzenleme yetkisi; 18.10.1983 tarih ve 18195 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, 2918 sayılı Trafik Kanunu 38/son maddesi ve bu kanuna istinaden çıkarılmış, 18.07.1997 tarih ve 23053 Mük. Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 80nci maddesine göre Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na verilmiştir.

1 yıllık süre ile geçerli olan belgenin şekli, içeriği ve süresi 200’ e yakın ülkenin taraf olduğu Uluslararası Anlaşmalarla standartlaştırılmıştır. Bu işlemde, en az 1 yıl geçerliliği olan Ulusal Sürücü Belgesinin aslı kesinlikle görülmelidir.

Belge için gerekli evrak;

T.C.Vatandaşları İçin

-Sürücü Belgesi aslı,
-TC kimlik numarası, (Ehliyetinde T.C. Kimlik numarası yazmayan müracaat sahiplerinin kimlik aslı veya fotokopisini ibraz etmeleri gerekmektedir)
-2 Fotoğraf

Yabancı Uyruklu Vatandaşlar İçin

-Sürücü Belgesi aslı,
-2 Fotoğraf,
-Sürücü Belgesinin Diplomatik Temsilcilik (Konsolosluk veya Büyükelçilik) Onaylı Tercüme

Uluslararasi Sürücü Belgesi, ilgili Uluslararasi Anlaşma geregi, düzenlendiği ülkede geçersizdir. Bu belge Uluslararası anlaşmaya taraf pek çok dünya ülkesinde geçerlidir. Bunun tek şartı, o ülkede turist olarak bulunmak ve daimi ikametinin olmamasıdır.
Belgenin geçerliliği düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıldır. Bu sebeple ibraz edilen sürücü belgesinin de en az 1 yıl geçerliliği olması istenir.
Devletin mali mevzuatina göre, Uluslararası Sürücü Belgesinin harç tutarları her sene başında yeniden düzenlenmektedir. Ayni mevzuata göre; belgenin yenilenmesi için eskisini iade edenlere harç indirimi uygulanabilmektedir

SORU: B sınıfı ehliyetimi E sınıfına dönüştürmek istiyorum ne yapmam gerekir?
Cevap : Tüm evrakları hazırladıktan sonra sadece direksiyon sınavına giriyorsunuz.

SORU: Yazılı ve direksiyon sınavlarını geçtim bundan sonra ne yapmam gerekiyor?
Cevap : Kursunuzdan sertifikanızı aldıktan sonra sağlık raporu ve savcılık gibi evrakların günü geçmeden bağlı bulunduğunuz Trafik tescil şubesine müracaat edip sertifikayı ehliyete çevirmeniz gerekiyor

SORU: Sınavda başarısız olduğumda kaç defa sınava girme hakkım var?
Cevap : Sınavdan başarısız olduktan sonra 3 defa, toplam 4 sınav hakkınız vardır.

SORU: Sınavda verdiğim yanlış cevaplar doğru cevaplarımı etkiler mi?
Cevap : Etkilemez, yanlış doğruyu götürmüyor.

SORU: Trafik, araç tekniği ve motor dersleri toplamda kaç saattir?
Cevap : Trafik 16, Araç Tekniği 6 ve ilkyardım 8 olmak üzere toplam 30 saat ders verilir.

SORU: Alkollü araç kullanmak suçundan (K.T.K. – 48/5) 2. Kez sürücü belgeme el konuldu. Ne zaman geri alabilirim?
Cevap : Karayolları Trafik Kanunu’na göre sürücü belgesine 2. Kez el konulanlar İl Sağlık Müdürlüğünce “sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine” tabi tutulur. Eğitimini başarı ile tamamlayanlar sürücü belgesi geri alma tutanağı ve kimliğiniz ile beraber, (Eğer sürücü belgesini kendiniz dışında başka biri alacaksa noter tarafından “sürücü belgemi almaya yetkilidir” şerhi bulunan vekâlet verilmesi gerekmektedir.) sürücü belgenizin geri alındığı tarihten itibaren 2 yıllık süre bitiminde sürücü belgenizi geri alabilirsiniz.

SORU: Alkolden dolayı ehliyetime lkonuldu, ne yapmalıyım?
Cevap : Alkollü araç kullanmaktan suçundan ilk defa ehliyetine el konulanlar 6 ay sonra sürücü belgelerini alabilirler.

SORU: Yazılı(Teorik) sınavda kaç soru çıkıyor ve kaç puan almak gerekiyor?
Cevap : Sınavda toplam 50 soru çıkıyor,her soru 2 puan değerinde olup enaz 70 puan almak gerekiyor yani 35 soruya doğru cevap vermek gerekir.

SORU: D veya E sınıfı bir sürücü belgesi almak istendiğinde, daha önceden C veya B sınıf sürücü belge almış olma zorunluluğu var mıdır?
Cevap : D ve E sınıfı sürücü sertifikası almak için başka bir sınıf sürücü belgesine ihtiyaç yoktur.
22 yaşını doldurmuş ise doğrudan D ve E sınıfı için müracaat edebilir.

SORU: İlkokul mezunları Sürücü Belgesi (Ehliyet) alabilirler mi?
Cevap : 12 Temmuz 2012 tarih ve 28351 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6353 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre Öğrenim durumu itibarıyla en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olanlar sürücü belgesi alabileceklerdir.

SORU: Ehliyetimde 100 ceza puanını doldurdum ne yapmalıyım?
Cevap : 2918 Sayılı kanunun 118 inci maddesi gereğince(Yüz ceza puanını dolduran sürücüler) sürücü belgelerinin iki ay süre ile geri alınması sonucu, sürücü kurslarına müracaat ederek Trafik ve çevre dersi almak zorundadırlar,bu dersi alanlara kurs müdürlüğünce eğitim aldıklarına dair belge verilir.